Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

Els camins públics de Lluc.

camins | 01 Març, 2011 08:15 |

L’aprovació recent dels catàlegs de camins públics d’alguns municipis de la Serra de Tramuntana i de la comarca del Raiguer palesen l’existència d’una important xarxa de camins PÚBLICS que conflueixen a Lluc. Una ruta de peregrinatge tradicional i vinculada a la figura de la Mare de Déu de Lluc, patrona de Mallorca. És hora de recordar ara el que anys enrere ens comentaven en el pròleg els autors del llibre…
ELS CAMINS DE LLUC
“Des de tots el pobles de l’illa s’ha peregrinat tradicionalment al santuari de Lluc per diferents rutes que conflueixen en tres camins principals. El més important és el que avui es coneix com a Camí Vell de Lluc, que permet accedir al monestir des del poble de Caimari, on es junta amb la majoria de les rutes dels pobles del Pla.
Però també cal parlar de les altres dues rutes principals, que permeten arribar a Lluc des de la resta del pobles de sa Muntanya. La primera la constitueixen el camí de Sóller i les seves nombroses ramificacions. És tracta d’un itinerari molt emprat encara ara, tot i les mutilacions que ha sofert. L’eix principal neix a la vila de Sóller i pel llogaret de Biniaraix s’endinsa per l’espectacular Barranc de Biniaraix. Travessa la fondalada de l’Ofre per a dirigir-se després als embassaments de Cúber i des Gorg Blau. S’arriba així a les possessions de Son Nebot, Escorca (amb l’església de Sant Pere) i Son Macip, per entrar ja dins les terres del santuari i juntar-se amb el Camí Vell de Lluc, vora la Font Coberta.Moltes són les rutes menors que convergeixen en aquest itinerari i que proporcionaven als devots de Fornalutx, Tuent, sa Calobra, Bunyola, Santa Maria, Alaró i Mancor, la possibilitat de visitar la Mare de Déu de Lluc. Els de Fornalutx hi han pujat, entre altres, pel Camí des Cingles, juntant-se a Cals Reis amb la ruta de sa Calobra i Tuent des d’on, plegats, arriben a la ruta principal vora l’anomenat Pont de Cals Reis. Els bunyolins i santamariers hi arriben vora la presa de l’embassament de Cúber. Els primers, després de recórrer la possessió d’Honor, s’ajunten amb els santamariers poc abans del llogaret d’Orient i tots junts -si els deixen- travessen la possessió de Coma-sema, com bé recorda la glosa popular:
Dins Coma-sema no puc
alegrar-me ni un moment:
sempre estic si veuré gent
que vagi i vengui de Lluc.

Finalment, els alaroners i mancorins arriben a la ruta principal una mica més endavant, a l’alçada de l’embassament des Gorg Blau, vora les cases d’Almallutx. Els alaroners hauran travessat per dins Solleric i es Tossals Verds, on es troben amb els mancorins procedents des Rafal. Junts, per dins el Prat de Cúber, arribaran a Almallutx.
L’altre camí important parteix de Pollença i discorre per la Vall d’en March i les possessions de Muntanya, Binifaldó i Menut.
Aquestes rutes aprofitaren l’antiga xarxa de camins públics que anaren millorant a mesura que augmentava la importància del monestir i amb ella el nombre de visitants.”
Extret del llibre El camí vell de Lluc, de A. Ordinas garau, G. Ordinas Marcé i A. Reynés Trias

Comentaris

Enhorabona

tolo | 01/03/2011, 09:16

Mentres veim com algúns partits es dedicaven a malbaratar doblers públics: PP Palma arena, Opera, Andrats...UM Picninc,Voltor...
i altres com el Psoe s'obliden de fer-ho, vosaltres com a bona gent que sou lluitau pels béns públics.
Enhorabona per la vostre feina i tant de bo alguns polítics prenguin ezemple-

De pena

camins | 02/03/2011, 13:54

Carretera Vella de LLuc, Planicia, Es cabas, Ternelels...
Masa camins tancats amb l'administració sense actuar.

uff

toni | 03/03/2011, 11:00

Despres parlen de patrimoni de la humanitat, i deixen perdre tot això.
Aquestes institucions tenen uns representants que fan pena...

els camins públics de lluc

martí | 13/03/2011, 18:10

m'ha agradat molt llegir aquest article. crec que seria interessant que algun investigador fes un llibre que recollís la documentació dels diferents pobles. supòs que a ningú se li ocorrerà tancar un camí que vagi a la mare de déu de lluc, el santuari de mallorca, no?

camí d'Andratx-Calvià-Lluc

vermell | 19/04/2011, 10:11

Idò encara en manquen dos, ben importants. El primer està barrart a Comassema i l'altre a Monnàber.
Dels dos disposam de molts de documents que confirmen la titularitat pública d'ambdós.

hello

snowlyjam | 17/07/2013, 21:38

hello

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb