Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

El camí vell de Lluc a Pollença

camins | 04 Gener, 2006 09:07 |

L’any 1995 el Consell Insular de Mallorca va publicar el mapa-guia De Lluc a Pollença, on es fa la descripció de l’itinerari de l’antiga carretera que va de Lluc a Pollença. Segons explica, fou construida l’any 1914 i coincidia amb l’antic camí de ferradura que desde temps immemorials era utilitzat per anar de Pollença a Lluc, i després continuava cap a Sóller o cap a Inca.Les primeres noticies que es tenen d’aquest camí daten de l’any 1337 i apareixen dins les actes de l’ordre militar del Temple. El camí és anomenat “de Pollença a Sta. Maria de Lluc” i en tots els casos apareix com a via pública. Són moltes les noticies que hi ha documentades i que fan referència a les millores i reparacions d’aquest camí. Així mateix, el traçat de dit camí ha estat amplament descrit pels viatgers del segle XIX, tant Piferrer (1842), Cortada (1845), com l’Arxiduc Lluís Salvador (1869-1891), que descriu l’estat del camí fent referència a la toponímia de la zona per on passa. Per altra banda, Jesus García Pastor, en el nº 36 de Rutes amagades de Mallorca de l’any 1969, comenta que segons una crònica del Santuari de Lluc, el 18 de novembre de 1914 el Sr. D. Pedro Llobera, Diputat Provincial, el batl·le de Pollença, el batl·le d’Escorca i altres autoritats dels dos municipis, conviden al Prior de Lluc a la inauguració i donació a l’Estat del camí de carro que uneix Pollença amb Escorca, perque sigui l’Estat qui el converteixi en carretera nacional. Aquesta carretera va funcionar fins els anys 50, quan es va construir la carretera actual. Els excursionistes, els aficionats a la bicicleta de muntanya i als cavalls hem seguit utilitzant aquest camí fins ara que, els propietaris de Muntanya, Ca l’Herevet i l’Empeltada el volen tancar, fent-se seu un bé que és públic i fet amb diners públics. Ara el Consell ha recuperat part del vell camí de ferradura i l’acondiciona per als excursionistes, però això no vol dir que l’altre camí passi a ser propietat privada. És per això que els firmants d’aquest comunicat volem protestar contra l’actuació tant de la propietària de Muntanya que ha tapat un portell per on passava l’antiga carretera i ha fet un marge amb “rejilla” damunt; com del propietari de l’Empeltada que ha posat una barrera tancant el camí, apoderant-se d’ell, ja que passa per dins la seva finca i que no fa gaires anys es va encimentar amb dobbers públics fins a Ca l’Herevet. No podem comprendre com el Consell Insular i els Ajuntaments de Pollença i Escorca poden permetre el fet que uns particulars s’apoderin d’un bé públic.

Comentaris

camins públics

tomeu | 04/01/2006, 11:59

Em pareix una vergonya que es permeti tancar a pany i clau qualsevol camí públic, i mes un de tan emblemàtic com aquest

Permis?

Joan | 05/01/2006, 07:45

Realment no hi ha cap permis legal per tancar camins, el que passa en la majoria de casos es que es fan els ulls grossos i si la citadania no s'en ocupa, aleshores qui dia passa any empeny. El que s'ha de tenir molt clar, es que la titularitat pública dels camins no prescriu mai, i un bé públic d'us públic, com son els camins, no es pot privatitzar per usucapió, cosa que si es pot produir en sentit contrari, o sia que un bé privat passi a ser públic.

Re: El camí vell de Lluc a Pollença

Teresa Vilanova | 06/01/2006, 18:49

Crec de justícia també, anunciar les distintes intervencions dels regidors del PSM-EN de Pollença en contra del tancament del camí.

L'AJUNTAMENT D'ESCORCA

PEP | 09/01/2006, 14:39

EM DE RECORDAR QUE EL CAMI PERTANY A POLLENÇA I ESCORCA I AQUEST DARRER QUE UN BATLE QUE FA FEINA A MEDI AMBIENT PER GOVERN, I NO FA RES.

firmes

maria | 14/01/2006, 15:50

m'han dit que s'estan recollint firmes per pollença per tal de demanr que s'obri el camí de lluc, em podrieu dir on puc aconsegui firmes?

més tancat

tomeu | 16/01/2006, 08:06

Ahir intentat fer el camí vell de Lluc ens vam trobar amb la trista sorpresa que a les cases de muntanya s'ha tancat un altre tram, formigonant dues columnes i posant una barra.

Caminos abiertos favorecen sociedad sana

Pablo Sainzs | 18/02/2006, 23:17

Enteindo que se debe exigir que se mantengan abiertos los caminos que han tenido un uso públic, pero además creo que se deberían dictarleyes para facilitiar el transito caminando por los caminos rurales en general. Es una petición razonable por parte de los excursionistas que pagan impuestos para que haya subvenciones para el mantenimiento de las fincas rurales y traspasarlas no supone ningún coste para los propietarios. Pero hay otro motivo aún socialmente más importante. Vivimos en un mundo donde hay valores como la cultura del botellón que no son deseables y con efectos negativos, hay que impulsar otros valores de referencia positivos El caminar por el campo con libertad y responsabilidad favorece los valores sociales positivos (el porcentaje de gamberros entre excursionistas es mucho menor que entre jovenes del botellón y el sentido de responsailidad mucho mayor) Por ello se debería solicitar a todos los partidos poloiticos que se pronuncien que tipo de sociedad prefieren y exigir que acturen en consecuencia.

domes tenim une mallorca

francisca vila | 06/04/2006, 18:22

hola a todos y bienvenidos a esta pagina todos luchamos para tener una mallorca un poco mejor los que solemos ir a la montaña vemos las muchas cosas que hay por hacer y conservar y es trabajo de todos nosobros esta conservacion no solo de unos cuantos propietarios que se creen dueños de lo que es de todos. bien pues hasta donde nos anpare la ley defenderemos los caminos y rutas publicas.

En bici por España

Joan L. | 13/04/2006, 18:47

El pasado mes de septiembre estuve en los Pirineos (Aragón). En ningun sitio privado o publico, he encontrado lo he visto en Mallorca: "Propietat Privada", "Prihibit el pas",etc., lo lamento mucho, hay propietarios tiran las colillas al vecino perooo; en lo suyo no quieren a nadie. Lo siento me averguenzo de ser Mallorquin.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb