Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

Uns fets exemplars al camí del Coll d'en Patró.

camins | 01 Abril, 2010 07:45 |

Aquest article que us adjuntem és referent al camí del Coll d'en Patró.  Fa dos anys davant una proposta nostra l'ajuntament va aprovar iniciar un expedient de recuperació. Desgraciadamanet dins aquest expedient només trobam unes declaracions jurades de dos persones properes als cent anys que descriuen el traçat del camí, així com alguna documentació arxivística aportada per nosaltres mateixos. Des de l'Ajuntament no s'ha fet cap passa per la recuperació d'aquest camí.  El darrer més ens hem trobat amb l'agradable sorpresa que un propietari a delimitat per iniciativa pròpia el traçat dins la seva finca.
Desgraciadament actualment només ens queda confiar en la iniciativa dels ciutadans en la recuperació de camins públics, davant l'inoperància del nostré Ajuntament:
 

El camí Vell de Lluc pel coll d’en Patró és possiblement un dels camins documentats més antics de Pollença, així en el llibre “Camins i Aygues” de l’Arxiu Municipal del poble hi ha un document de l’any 1.330 fol núm. 8 hi consta “...de duas fitas de hon (o)r(i)s padronis....poss(essi)onys y qua transite diby carrarya p(u)b(lic)a als populatoribus......” . La documentació arxivística sobre aquest camí és important per demostrar que sempre ha estat públic, de fet  el Catàleg de Camins  de Pollença   cita quatre documents, el darrer de  l’any 1991 . El documentalista Antoni Gorries i Duran, ha localitzat 25 documents , 17 dels quals a l’Arxiu del Regne de Mallorca i 8 a l’Arxiu Municipal de Pollença.

       El camí comunicava les valls de Colonya i d’en March travessant la Serra de la Coma  pel coll d’en Patró. Hi ha dos camins públics  que arriben al coll d’en Patró, un és el  camí que comença aprop de l’esglèsia del Roser-Vell i arriba a ca n’Alordes, conegut anb els noms de “Camí de can Mos” i/o “ Camí de ca n’Alordes”, el  segon és el camí conegut amb els noms de “ Vell de lluc “ i/o “ de la Rafal”. El dos camins s’ajunten davant les barreres de ca n’Alordes i allà el dos camins convertits en un de sol puja fins a un portell tapat amb una paret seca ( hi ha un botador amb escalons volants). A partir d’aquest portell el camí continua atravessant la finca de can Guilló pel comellar del coll d’en Patró i l’Alzinar Gran. Ja sortint de can Guilló el camí continua cap a can Prats. En aquest tram hi ha dos portells un dells tapat amb paret seca (també té escalons volants) i l’altre amb una reixa. A partir de can Prats és on es veu el camí amb tota la seva bellesa, un camí de ferradura empedrat , de poc més d’un metre d’amplada i amb paret a cada costat, arriba  de dret fins a la cruïlla amb el camí de can Romí. El darrer tram actualmement no existeix, però testimonis  parlen d’un hort de tarongers i d’un portell avui tancat amb una reixa. Segons ells  aquest camí era utilitzat a la primera meitat del segle passat per gent que vivia pel voltants del carrer del Roser-Vell i que anava a collir oliva a Preduixella. També era usat per nines que anaven a escola a les monges del Sagrat Cor. Daquests fets la Plataforma Pro Camins Públics Oberts en té document notarial que en el seu moment en va entregar còpia a L’Ajuntament.

        Actualment el tram de ca n’Alordes està interceptat i sense continuitat ja que el primer propietari que ho va comprar, va posar les barreres damunt l’antic camí i amb la següent inscripció “ propiedat particular”  “ aquí yo vigilo siempre, atención” Els actuals propietaris han llevat les  inscripcions.

        Però no tot son agressions i malifetes en aquest camí. Aquest any hem constatat que no tots els propietaris  de finques confrontants amb camins públics es comporten igual. A can Guilló on el camí segueix  des de el coll d’en Patró per l’Alzinar Gran, han posat una tanca  de d’1’3 metres d’alçada, però a un metre aproximadament de l’antic traçat del camí. S’ha respectat el camí en tot el seu traçat encara que en alguns trams l’antic camí és molt difícil de reconeixer.

          La Plataforma pro Camins Públics Oberts vol donar des de aquest article  l’enhorabona el propietari de can Guilló i a les persones que han con tribuït a respectar el camí en aquest tram del seu traçat.  Tant de bo aquest  fet servís d’exemple a altres propietaris de finques confrontants amb camins públics.

Comentaris

Ànim

Jordi | 01/04/2010, 14:49

Molt bona feia la que anau fent, llàstima que des de l'Ajuntament no s'aprofiti.
Vist com funciona l'Ajuntament, és un tema més en que l?ajuntament no actua de manera apropiada, quina decepció el Govern Municipal.

CONSULTA

Pep Miralles | 11/04/2010, 06:50

La questio, es la siguient, soc un dels propietaris d'una finca que per la deixedesa de l'ajuntament fa envers 6 ó 7 anys no puc accedir a la mateixa ja que el cami no es transitable, m'agradaria posar en contacte amb algu de vosaltres per mirar com es pott solucionar el tema.L'ajuntament en fa el sord i ja no se o recurrir, si posar una denuncia al jutjat o que fer. Graies

camins

Joan | 15/04/2010, 12:38

El millor penso jo que és denunciar-ho directament si tens els mitjans.
Depenent del poble possar-te amb contacte amb gent relacionada amb la lluita pels camins també pot ser una opció.
Salut

adreça electrònica.

camins | 15/04/2010, 12:43

Aquesta és una direcció on et potsd adreçar:

publics.i.oberts@gmail.com

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb