Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

I el camí de Ternelles segueix tancat...

camins | 01 Març, 2009 17:16 |

                      Excursions per Pollença,: Ternelles, un camí amb història.

La Possessió de Ternelles abans de l’actual propietat, ès a dir dels hereus del financer i contrabandista Joan March, ha viscut els canvis històric culturals de la nostre illa. En els primers temps de la història de Mallorca, els seus primers pobladors, de cultura naviforme, ja varen descobrir l’indret i es varen assentar vora l’estret de Ternelles.

Allà aixecaren el seu poble i s’hi instal·laren les famílies i els animals.Al segle II a. C., amb l’arribada de Cecili Metel i els romans a Mallorca, es fundà Pollentia, població situada entre les dues badies, la d’Alcúdia i la de Pollença. Aquesta pròspera ciutat romana des del principi va créixer i es va expandir. En una data incerta els problemes proveïment d’aigua començaren a fer-se palesos i es va decidir escometre una obra, no monumental, però si quilomètrica per abastir als ciutadans de l’aigua necessària. Aquesta obra, que encara es conserva en part avui en dia, és una canal des de les fonts de Ternelles fins a Pollentia.Passaren els segles i els musulmans substituïren els romans. Les terres que tenien accés a l’aigua amb facilitat, com era el cas de les de Ternelles, prest foren ocupades, parcel·lades i conreades pels nous pobladors. Així la zona fou una font de riquesa agrària dividida en les típiques alqueries i rafals. Aquest indret era conegut aleshores com l’“Alqueria de Capelles Aben-Aieir”. Allà, gràcies a l’aigua, les terres eren molt fèrtils. Durant aquesta època segurament es construí el castell o fortalesa per defensar les riques terres de l’entorn i les costes mallorquines de possibles atacs externs.Però la veritat és que de poc va servir l’inexpugnable fortalesa quan els cristians, comandats per Jaume I, el Conqueridor, varen arribar a Mallorca el 1229. En poc temps els cristians conqueriren l’illa sense gaires esforços. Però no fou fins l’any 1231 quan els musulmans residents al voltant del Castell del Rei, que havien resistit fins aleshores, es varen rendir i començà el procés de repartiment de Mallorca entre els vencedors.Els segles posteriors aquestes terres foren més o menys estables. L’atac constant per part de pirates i corsaris arreu del Mediterrani feu que la fortalesa, regida per governadors militars, es conservés amb fins de vigilància costanera i de defensa.En aquests segles trobam moltíssima documentació referent al camí que va a Ternelles i al Castell. Així, ja al 1397 el virrei Hug d’Anglessola escrivia una carta al batlle de Pollença perquè arreglés el camí, ja que estava en mal estat i era perillós el trànsit pels pagesos que per allà passaven, fet que demostra clarament que era un camí de titularitat pública i que servia per transitar als que allà tenien les seves terres.

Protagonistes anònims de la història ens demostren la importància cabdal d’aquestes terres que confronten amb el camí de Ternelles sense el qual no hi haguessin pogut accedir.  Desgraciadament un camí que sempre ha sigut d’ús públic a dia d’avui es tancat per els propietaris de la finca, que no del camí. Darrerament la societat Civil tornà reclamar el dret de pas per aquest camí.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb