Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

Refugis a Mallorca

camins | 22 Octubre, 2007 11:18 |

Rutes senderistes a Mallorca: refugis de muntanya. 

La ruta de muntanya per excel·lència que s’ha mirat d’incentivar des del Consell de Mallorca ha estat l’anomenada Ruta de Pedra en sec, el Consell de Mallorca ja va començar la tasca de recuperació d’algunes rutes excursionistes i va recuperar alguns marges, parets, fonts de mina, barraques, cases de neu, etc.

I va començar a marcar uns recorreguts que volen enllaçar la serra de Tramuntana des d’Andratx a Pollença passant per municipis com Calvià, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Deià, Sóller i Escorca, fent possible en el seu recorregut travessar per interessants vestigis històrics, la retrobada amb mites i llegendes, el coneixement de les tradicions, costums, gastronomia i l’artesania.

L’itinerari consta de vuit etapes, amb un recorregut total d’uns 140 km, al final de cada una de les quals el senderista trobarà un refugi gestionat pel Consell de Mallorca i situat preferentment en una casa rehabilitada. Moltes són les persones que fan el recorregut íntegre, i d’altres que realitzen etapes del recorregut,  per molts aficionats al senderisme la travessa de la Serra de Tramuntana per la Ruta de Pedra en sec ha esdevingut un excursió pràcticament obligada.

L’existència d’aquests refugis significa un nou ús per a aquests habitatges, que amb la decadència del món rural han patit una degradació constant, així la rehabilitació de camins també suposa la cooperació amb ajuntaments i propietaris privats, en algunes ocasions també provocant controvèrsies per la discussió sobre la titularitat pública o privada d’alguns camins, però que està contribuint primer a recuperar usos públics d’alguns camins que perillaven, segon a clarificar la ruta senderista i finalment a crear refugis que compten amb la participació del GOB (refugi de la Trapa), l’Ajuntament de Sóller (refugi de Muleta), la Fundació Castell d’Alaró (refugi de s’Hostatgeria), Ajuntament de Pollença (refugi del Pont Romà), aquest darrer juntament amb el de Son Amer (Escorca) encarà tancat malgrat va ser inaugurat a finals de la passada legislatura.

Val a dir que si aquests ja es troben gairebé tots oberts, la ruta de pedra en sec també disposa de refugis a Can Boi (Deia), Tossals Verds (Escorca) i Son Amer (Escorca).

La ruta de Pedra en sec en un futur té projectat el recorregut fins a Artà, de fet en algunes zones ja s’està treballant en aquest sentit, i també s’ha comentat la possibilitat d’obrir una nova ruta a la serra, que enllaçaria el recorregut fins al Far de Formentor, i amb la possibilitat de fer del far un nou refugi de muntanya, projecte prou interessant pel gran valor paisatgístic de la península de Formentor.

A la zona d’Artà hi trobam dos refugis que no pertanyen a la gestió del govern de Mallorca, sinó al govern de les Illes Balears: s’Arenalet des Verger i la Caseta des Oguers, que també podrien prendre part del recorregut que aniria de Pollença a Artà, inclòs dins la recuperació de rutes senderistes que enllaçarien la ruta d’Andratx a Pollença i que desprès anirien fins a Artà.

Tot això suposa, a més, un atractiu turístic afegit, per poder donar a conèixer l’illa des d’una altra òptica,  alhora que promou i conserva part del patrimoni cultural i paisatgístic de l’illa.

 

Per fer la reserves als refugis del Consell: la Trapa, Can Boi, Tossals Verds, Son Amer, Pont Romà, Muleta i s’Hostatgeria - Castell d’Alaró, el millor és contactar amb el Departament de Medi Ambient i Natura del Consell de Mallorca, al telèfon 971173700 o al Carrer General Riera,111 de Palma de Mallorca (07010).

 

Per als refugis que depenen del Govern de les Illes Balears, s’Arenalet des Verger i la Caseta des Oguers, al telèfon 9711768 00.

Comentaris

Camins

joan | 06/11/2007, 16:03

Una bona manera de fer senderisme.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb