Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

LA VALL DE COANEGRA

camins | 25 Abril, 2011 07:00 |

Coneguda per la majoria dels excursionistes, la vall de Coanegra és una de les joies de la naturalesa de la Serra de Tramuntana. Als estreps del Nord-Est, on comença la vall s’hi troba el conegut Avenc de Son Pou. Multitud de coves per aquí i allà de la vall han servit sovint de refugi, moltes d’elles amb testimonis de Myotragus balearicus.

El seu paisatge és espectacular. El torrent de Coanegra, després de baixar de la vall d’Orient pes Freu, encaixat entre els penyals formant un autèntic canyó càrstic, obre la vall, a partir de Son Pou. El camí transcorre per un entorn natural excepcional d’alzinar i pinar i de camps de conreu. Son notables els redols de bosc d’oms i plantes de ribera com l’estanca-sang, a més de la notable presència d’endemismes com el Cyclamen Balearicum o la Digitalis Dubia.Conserva la vall de Coanegra importantíssims testimonis històrics i arqueològics. Començant pel qanat de la font de Son Pou d’origen àrab i la síquia que en altre temps duia aigua fins el poble i seguint per les restes de molins d’aigua fariners i drapers com la Bassa des Barreter, sistemes de ponts, etc. Sense oblidar les restes de l’ancestral activitat humana al bosc: casetes de roters, forns de calç, rotlles de carboner etc.

Però aquesta vall també ha sofert les agressions típiques de la nostra època. Una barrera posada sense autorització de cap tipus per un particular tanca el lliure accés a la vall, com si el camí fos també de la seva propietat.Una reixa al llarg del camí ens impedeix l’accés lliure al torrent, també públic, segons estableix clarament  el Reglament de Domini Públic Hidràulic de 1986. Les autoritats: la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Santa Maria fins ara no han estat capaços d’actuar per fer valer el bé públic. Malgrat una resolució de la mateixa Conselleria de l’any 2004 que ordenava al propietari que retiràs la reixa, fins ara aquest n’ha fet cas omís, i ELS PODERS PÚBLICS HAN ESTAT INCAPAÇOS DE FER VALER LA LLEI.  Les protestes de la societat mallorquina, de tots els grups excursionistes de Mallorca, expressades amb la Marxa de Coanegra el novembre de 2009 amb participació de més de tres-centes persones, fins ara només han servit perquè la Conselleria llevàs una barrera que impedia el lliure pas de l’aigua del torrent i que provocava continus desperfectes al camí, amb el conseqüent perill de desbordament.    QUANTES PROTESTES SÓN NECESSÀRIES PERQUÈ LA LLEI SIGUI IGUAL PER A TOTS?

Comentaris

Vaja nasos

Jordi | 25/04/2011, 07:03

Vaig venir a l'excursió, pensava ja s'havia arreglat el tema, vaja nasosssss

camí des cabàs

martí | 25/04/2011, 15:16

enhorabona per sa pàgina.
es tema encara no s'ha arreglat. ses barreres segueixen posades. es polítics responsables segueixen sense fer sa feina. sa secretària de l'ajuntament de santa maria segueix inexistent. què hi hem de fer.

barreres de coanegra

martí | 25/04/2011, 15:20

com diu la cançó:
quantes marxes haurem d'organtizar,
per poder per tot caminar?
quantes barrers haurem de tomar
abans de que no en quedi cap?
Això amic meu,
tan sols ho sap el vent

Barreres de Mallorca

Joan Ramon | 25/04/2011, 15:41

Martí, totalment cert, no se que n'arribarem a fer de tot plegat, tot molt aturat i sense que les institucions es mobilitzin.

Salut

22M

Camins | 25/04/2011, 16:13

Serà hora de començar a fer analisi d'aquesta legislatura, i revisar que s'ha fet des de les institucions per preservar el dret de pas.

8 de maig

Pere Llofriu | 28/04/2011, 15:25

He sentit que s'està programant una excursió reivindicativa per Coma-sema. Al GEM, per aquest mateix dia, tenim també programa reivindicatiu sobre cabres, mal de canviar (vegeu circular).
Com que encara no s'ha anunciat això de Coma-sema, mem si podeu esperar una setmana. Així, a més, hi haurà més temps per animar a la gent a participar.

8 de Maig

Joan Ramon | 28/04/2011, 17:40

En donare avis pere.

Salut

Convocatòria dia 8.

Joan Ramon | 29/04/2011, 09:24

Bones Pere, despres de fer els pertinents contactes, la resposta ha sigut la següent:

Ens sap greu però no es pot canviar per diversos motius: ja s'ha informat la Delegació del Govern, es fa aquest dia perquè no sigui excessivament pròxim al dia de les eleccions i, el més important, avui mateix (dijous) al matí s'ha fet la presentació oficial de l'acte per dia 8 de maig als mitjans de comunicació davant la barrera de Coma-sema. Ho podreu veure als diaris de divendres.

Gràcies per l'interès i salut!

Així que ens veurem a la següent, salut i branca!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb