Camins públics i oberts

Aquest diari neix amb l'objectiu de donar a coneixer la problemàtica dels camins que tenen problemes de pas, sia per les males intencions d'alguns veins, que s'els volen fer seus, sia per la deixadesa municipal, que ho permet. Podeu contacta-nos a l'adreça publics.i.oberts@gmail.com

CAMÍ DES CABÀS.

camins | 23 Abril, 2011 09:35 |

El camí des Cabàs, tal i com és coneix a Santa Maria el tram del camí que va d’Alaró a Bunyola, és un antic camí de peu de muntanya. Utilitzat des de temps immemorials, apareix clarament documentat a partir del segle XIII com a camí reial.

El seu recorregut, com tants de camins del Raiguer transcorre entre zones de bosc de pinar i camps de conreu, amb antics testimonis de forns de calç, rotlles de carboner, sistemes d’albellons i antigues marjades.

.

 

 

Parteix d’Alaró, del llogaret conegut com Los Damunts i es dirigeix cap a Santa Maria, després de passar vora la possessió de sa Taulera. Un tram d’aquest camí conserva un tros empedrat, possiblement d’origen romà. Després de travessar el camí de Coanegra i passar per davant les cases de Son Torrella, travessa les possessió des Cabàs i s’Extremera. Una variant se dirigeix cap a Cas Mosson Jaume, Cas Bergantet, Can Morro, Can Picarola i enfila per sa Coma d’en Buscante cap a sa Comuna de Bunyola.Conserva trams amb un antic trespol empedrat.Avui aquest camí, manifestament públic avalat per abundant documentació es troba tancat amb  barreres i pany al pas per la possessió des Cabàs. Un tancament que es va fer amb la impunitat del franquisme i la connivència de l’Ajuntament i el propietari, com molts camins públics de Mallorca.Recentment, un tram d’aquest camí va ésser llaurat i el trespol empedrat desfet amb traïdoria per part dels propietaris, curiosament quan anava a ésser incorporat al catàleg de Patrimoni Rural de l’Ajuntament de Santa MariaLa restitució d’aquest camí al ple i lliure trànsit, així com la recomposició de l’antic empedrat, és una de les qüestions pendents encara de la democràcia. AMICS DE LA VALL DE COANEGRA i la PLATAFORMA PRO-CAMINS PÚBLICS OBERTS no ens aturarem fins que el camí des Cabàs es retorni al patrimoni de tots els mallorquins.

 

Comentaris

camins

Toni | 23/04/2011, 10:24

Molts d'ànims i endavant.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb